Mobilarea unui apartament poate fi o adevarata arta daca nu se face la voia intamplarii si se respecta anumite tendinte si concepte. Exista chiar meseria de designer de interior, acesta fiind special pregatit sa analizeze cat mai atent potentialul spatiului diponibil si apoi, tinand cont de moda, dar si de dorintele clientului, sa propuna cele mai potrivite solutii pentru a ajunge la rezultatul dorit.
In general se apeleaza la un designer de interior acolo unde se doreste o investitie mai mare, de lunga durata si care sa aduca si bani. Altfel, sunt foarte putini cei care apeleaza la un specialist care sa le traseze cateva directii de care sa tina cont la mobilarea apartamentului.
Cei care doresc sa mobileze si sa decoreze o vila sau un apartament astfel incat sa treaca in categoria celor de lux si, eventual, sa fie inchiriata, cu siguranta vor apela la un designer de interior. Mai mult, acesta ar trebui sa fie unul cu experienta in domeniu, capabil sa creeze o atmosfera luxoasa si totodata intima si armonioasa!
Care sunt tendintele si stilurile intalnite in mobilarea unui apartament?
Ca apelam la un designer sau ne ocupam chiar noi de mobilarea apartamentului, se va respecta o anumita tendinta si un anumit stil. De multe ori reusim acest lucru chiar daca nu avem studii in domeniu si doar ne urmam intuitia si preferintele.
Desigur, inainte de a porni la drum, exista posibilitatea sa studiem diverse reviste dedicate designului de interior de unde sa ne inspiram.
Vom trece in revista cateva din cele mai des intalnite tendinte in mobilarea apartamentelor:
- Tendinta spre open space care presupune mai multa lumina si mai mult spatiu liber! Aceasta tendinta se incadreaza in aria stilului modern si se potriveste foarte bine pentru apartamentele de tip studio formate dintr-un dormitor si un living room generos care incorporeaza si bucataria.
- Tendinta spre linii asimetrice si culori cat mai vii, capata si ea teren, incadrandu-se, de asemenea, in acelasi stil modern si cucerind explozia de culoare si armonie cu care vine.
- Pentru o anumita categorie de varsta este prezenta tendinta spre sobrietate si curatentie exemplara, in linii cat mai drepte si culori cat mai uni, care se potriveste stilului clasic. De data aceasta va fi prezent mobilierul clasic, eventual din lemn masiv, iar canapelele vor fi si ele in acelasi stil. Rareori, pentru sufragerii, se vor folosi canapele inflorate cu mai multe perne destinate confortului deplin.
- Pentru dormitoarele matrimoniale apare tendinda de a exclude sifonierele si alte spatii de depozitare a hainelor, dorindu-se ca aceste camere sa fie cat mai libere si sa contina doar un pat si o comoda de toaleta. Pentru a fi posibil acest lucru, insa, va trebui sa avem alte spatii de depozitare suplimentare. Acestea se pot crea pe holuri sau balcoane prin realizarea dulapurilor incastrate in perete, cu usi glisante din tavan pana in podea. Pe usi se pot fixa oglinzi, care sa sporeasca senzatia de spatiu si de lumina.
- In ce priveste camerele de tineret, aici se doreste crearea unei atmosfere relaxate si ordonate, care totodata sa corespunda necesitatilor unui adolescent. Camera va fi utilata cu tot ce este necesar, de la corpuri pentru depozitat haine pana la birou si un fotoliu tineresc intr-o forma inedita, viu colorat. Pentru aceste camere, din dorinta de a economisi cat mai mult spatiu, tendinta este de a se folosi corpuri de mobilier care au dubla functionalitate. Astfel, corpurile de mobilier care ofera spatii pentru carti si alte obiecte necesare unui adolescent, pot ascunde patul. Foarte cautate sunt corpurile de mobilier care pot pot fi folosite atat ca pat cat si ca birou, patul fiind unul suspendat si pozitionat deasupra biroului.