Ideea ca avem nevoie de spatiu mult pentru a avea un apartament elegant, prietenos si armonios este gresita! Cu putina atentie si tinand cont de cateva trucuri la indemana oricui, puteti transforma chiar si un apartament mic intr-unul elegant si practic.
Folosirea culorilor deschise
Cand aveti un spatiu mic care trebuie amenajat, primul lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere este sa va orientati numai catre culori deschise, cum ar fi, alb, crem sau alte culori pastelate. Ca e vorba de zugraveala, de parchet, de gresie si faianta sau de mobilier, in fiecare caz alegem culorile deschise care creeaza senzatia de spatiu mai mare. O culoare inchisa va genera senzatia de spatiu mai mic, deci trebuie evitata.
Folosirea open space-ului
O senzatie incredibila de spatiu o creeaza conceptul open space pe care il puteti folosi pentru living room si bucatarie. Acestea se vor delimita insa pe zone bine definite de activitate, pastrand o distanta minima de 80 de cm intre obiectele de mobilier. Deci, in aceeasi camera, putem avea si living room-ul, sau camera de primire, bucataria, dar si holul de la intrare. Toate, bine delimitate pe zone de utilitate datorita mobilierului corespunzator.
Mobilier adecvat
Cand avem putin spatiu la dispozitie e firesc sa fim atenti la mobilierul pe care il achizitionam. Vom evita canapelele voluminoase si vom cauta canapele de 2 locuri, eventual extensibile. Doua fotolii pe care sa le puteam muta dupa dorinta, pot veni in completare. Desigur, vom renunta la biblioteca masiva, clasica, in favoarea uneia moderne, asimetrice si elegante, care sa ne ofere un spatiu minim de depozitare pentru ce este necesar intr-o camera de zi. Daca avem un dormitor mic, vom renunta la patul de mijloc si ne vom orienta spre o canapea extensibila, comoda si usor de manevrat.
De mare ajutor pot fi corpurile de mobilier multifunctionale cum ar fi un taburet care poate deveni si masuta, sau un dulap care se poate transforma usor intr-un pat.
Spatii istete de depozitare
Conceptul modern vine cu ideea ca spatiile de depozitare din dormitoare si camerele de zi trebuie sa fie cat mai discrete si mai ascunse. Acest concept se potriveste de minune apartamentelor de dimensiunui mici, in care ne dorim spatii de depozitare cat mai putin vizibile. Astfel, un dulap incastrat intr-o nisa pe care, oricum nu o putem folosi pentru altceva, sau o debara transformata intr-un dulap generos, sau dotarea holurilor cu dulapuri inalte din tavan pana in podea, cu usi glisante – sunt ideale pentru orice tip de apartament, oferind un spatiu de depozitare cu mult mai generos decat o bliblioteca sau un sifonier. In baie si bucatarie putem inlocui piciorul de lavoar cu o masca de lavoar care sa ofere un spatiu in plus pentru a depozita diverse lucruri. Oglinda-dulapior cu spoturi luminoase este si ea utila intr-o baie de dimensiuni mici.
Folosirea oglinzilor
In spatiile mici oglinzile pot face minuni daca sunt pozitionate adecvat, astfel incat nu numai sa reflecte lumina si sa o puna in valoare, ci si sa genereze senzatia de mai mult spatiu! Le putem fixa pe usile de la dulapurile incastrate in perete, atat pe holuri cat si in debarale, in baie si chiar in dormitoare.
Folosirea luminii
Apartamentele de dimensiuni mici au nevoie de un sistem de iluminare istet conceput. Se doreste ca lumina sa puna mai bine in valoare spatiile si sa le faca sa para mai mari. Astfel spoturile luminoase fixate in corpurile de mobilier pot inlocui lustrele mari din mijlocul tavanului. Pe hol putem folosi aplice de perete mici, discrete. In debarale si dulapuri putem monta lumina cu senzori care sa se aprinda automat atunci cand se sesizeaza miscare.